Wijn en spijs combinaties

Wijn en spijs

Dit fenomeen heeft iedereen ongetwijfeld wel eens voorbij zien komen. Maar wat doet het combineren van wijn en spijs met de smaaksensatie? En hoe kunnen we dit eigenlijk het beste aanpakken? Vragen waar hopelijk na het lezen van dit artikel duidelijkheid over is geschept. Meestal schenken we een wijn die we kennen en waar we tevreden over zijn bij een gerecht.

Uiteindelijk hopen we dat dit goed zal uitpakken zonder dat daar verder bij stil wordt gestaan. Hetzou toch leuk zijn om een bepaalde basiskennis te hebben over hoe dit het beste kan. Gasten zullen aangenaam verrast worden door een algehele ervaring van wijn en spijs. Dit is slecht het begin van de snelcursus wijn en spijs want op onze site vind je een uitgebreide selecte van mooie wijn en spijs combinaties. Lees nu snel verder en verrijk jezelf met leuke waardevolle informatie.
 

Het combineren van wijn en spijs 

Het leuke aan wijn is dat de smaak van wijn persoonlijk is. Er bestaan geen regels wat goed of wat fout is. Het belangrijkste is dat je zelf geniet van een glas wijn. Er zijn wel een aantal dingen waar rekening mee wordt gehouden en wat doorgaans de smaak van zowel de wijn als het gerecht ten goede zal komen. Eigenlijk moet er altijd gedacht worden aan het in balans proberen te brengen van de smaken van zowel wijn als gerecht. Lopen de smaken teveel uiteen dan wordt dat meestal als onaangenaam ervaren. Denk bij een licht gerecht ook aan een relatief lichte, fruitige wijn zoals bijvoorbeeld een wijn als Beaujolais. Voor een zwaarder gerecht geldt dan ook dat daar een zwaardere wijn bij zal passen. De typerende smaken van de wijn moeten overeenkomen met de smaken van het gerecht. Wanneer er wijn geschonken wordt bij meerdere gerechten is het van belang dat lichtere wijnen geschonken worden voordat de zwaardere wijnen zullen worden gedronken. Deze opbouw is gunstiger voor de algehele beleving.  
 

Invloed van wijn op het gerecht 


We weten nu waar in grote lijnen rekening mee moet worden gehouden wil er echt toegevoegde waarde gehaald worden uit het schenken van wijn bij een bepaald soort gerecht. Wat zijn nu eigenlijk precies de invloeden die wijn heeft op een gerecht? Als uitgangspunt nemen we de verschillende smaken. Zoet heeft een verzachtend karakter. Zuur en bitters worden zachter door zoete invloeden. Ditzelfde gegeven is van toepassing op wijn. De zoetheid van een wijn moet ongeveer overeenkomen met die van het gerecht. Is het gerecht zoeter dan de wijn dan zal de wijn wat zuur en bitter overkomen. Balans is erg  belangrijk en let goed op de zuren. Té zuur is namelijk erg onaangenaam. Tevens versterkt een zure wijn scherpe en pikante smaken. Dit is ook niet echt de bedoeling. Wijnen die ietwat zoetig zijn passen beter bij pikante gerechten alsmede jonge rode wijnen met tannines. De stroefheid van de tannines valt weg vanwege het pikante karakter van het gerecht. Vis en tanninerijke wijnen zijn dan weer geen goed idee vanwege de gevoeligheid van de eiwitten. Zout daarentegen zorgt er voor dat een gerecht wat smaakvoller wordt. De hoeveelheid zout is bepalend voor het wel of niet succesvol zijn van wijnen en gerechten.  
 
Zoals al eerder is aangegeven is het natuurlijk het aller belangrijkste dat je zelf tevreden bent met de wijn en spijs combinatie. Veel proberen en proeven is de sleutel tot succes!  
 
 
 
 


1 2 3 Next

Latest News
This site uses cookies. By continuing to browse this site you are agreeing to our use of cookies. Find out more here.
x