Pinot Grigio

Op onze website is een heleboel informatie te vinden over Pinot Grigio druif. Na het lezen van deze artikelen weet je onder andere waar de druif vandaan komt, welke verschillende wijnen er gemaakt worden, wat het verschil is met Pinot Gris en nog veel meer handige feitjes. Deze informatie kan altijd van pas komen en je komt tevens als een heuse wijnkenner over. Heb je geen tijd om al deze artikelen door te spitten en wil je vanavond als de vinoloog gaan uithangen bij een etentje met je baas of je nieuwe liefde? Lees dan even dit artikel door en je bent helemaal op de hoogte van wat de Pinot Grigio druif allemaal te bieden heeft. 

Waar komt de druif vandaan?

Wat is de beste Pinot Griogio. Wat is Pinot Grigio uit Abruzzo. Italië is het thuisland van de druif. Hier komt de Pinot Grigio oorspronkelijk vandaan.  Zoals bij ons allen bekend is is Italië een zeer belangrijk wijnland. De herkomst Pinot Grigio. Ze produceren velen verschillende soorten wijnen van verschillende soorten druiven. Ze staan niet op nummer één, dat is natuurlijk nog altijd Frankrijk. Daar zal de komende tijd ook nog geen verandering in komen. Frankrijk is en blijft bij uitstek hét wijnland van de wereld. Maar wist je dat wereldwijd maar liefst één op de vijf flessen een fles wijn uit Italië is. Als je het zo bekijkt is dat toch een heleboel. 

De geschiedenis Pinot Grigio. Het land staat natuurlijk ook bekend vanwege de bijzondere en lange geschiedenis met de bijbehorende cultuur. Wijn hoort ook bij die cultuur. Het land is een echt klassiek wijnland. De wijnen werden op de echte klassieke manier gemaakt. Door de tijd heen is daar natuurlijk wel verandering in gekomen met de komst van moderne technieken en stijlen. Het land kent verschillende streken met eigen druiven en wijnen. Het weer is vrij zonnig en dat kan cruciaal zijn voor sommige druiven. Er moet dus rekening worden gehouden met het klimaat en de soort druiven die aangeplant worden anders heeft het geen zin om ze aan te planten als ze niet tegen de zon kunnen. Net zoals in Frankrijk worden de wijnen ook naar kwaliteit beoordeeld door een systeem. De volgende classificaties worden van hoog naar laag gehanteerd: DOCG, DOC, IGP en als laatste de vino da tavola (de tafelwijnen). DOCG is pas een term die later in het leven is geroepen voor nog betere wijnen dan de al bestaande DOC. De termen zijn de vergelijken met de termen die gebruikt worden in het Franse systeem. 

Het klimaat in de delen van het land bepaald te druiven die er aangeplant worden. Er zijn gedeeltes die erg droog zijn en elders heb je te maken met vulkanische ondergrond. De diversiteit aan bodemsoorten is goed want zo kan je andere soorten druiven aanplanten en verschillende soorten wijnen produceren. 

Noordelijk Italië kent een bergachtig klimaat. De wijnstokken zijn aangeplant op hoge hoogtes. Hoge gebieden kenmerken zich door koele nachten. Juist die koelheid is goed voor de druif. Druiven worden daar fris van en dat is aangenaam om te drinken. Er zijn zes gebieden die bekend zijn in het noorden: Piëmont, Lombardije, Trentino, Venetië, Friuli en Emilia-Romagna. Vooral Piëmont is een bijzondere streek. Hier komen hele kostbare en bekende wijnen vandaag zoals de Barolo.  

Ook het mooie Toscane mag niet vergeten worden te benoemen. Dit gebied ligt in het midden van het land en heeft een mooie natuur. Het eten is er ook heerlijk en ook op het gebied van wijn is het er erg aangenaam. Wijnen als Chianti klinken jullie vast bekend in de oren. Deze wijn is erg bekend en wordt als zeer goed beschouwd. De wijn is zeer rood en heeft mooie aroma’s van viooltjes. Het nemen van een slok kan leiden tot het herkennen van bijvoorbeeld vanille, jam of kaneel. Het klinkt raar maar als je bewust wijn gaat ruiken en proeven kan je dit soort geuren en smaken herkennen. 

Hoe zonniger een plek is hoe zoeter de wijnen kunnen worden. In het meest zuidelijke puntje van het land wordt de wijn Moscato di Pantelleria gemaakt. Deze wijn is zoet en wordt gedronken bij het dessert. Wat een veelzijdig land met veelzijdige wijnen. 

Hoe wordt wijn van Pinot Grigio gemaakt?

Nu we weten waar de druif vandaan komt en wat de achtergrond van het land is is het tijd voor de volgende stap: hoe wordt de wijn gemaakt? Voor ons is het heel eenvoudig. We gaan naar een winkel en kopen daar een fles wijn en schenken deze vervolgens thuis in een glas en drinken de wijn op. We beseffen ons misschien niet dat hier nog een zeer tijdrovend proces aan vooraf gaat en dat wijn een erg bijzonder product is dat vaak met veel liefde door de wijnboer gemaakt wordt. 

Oogst Pinot Grigio


Er kan geen wijn gemaakt worden zonder dat er druiven beschikbaar zijn. Die druiven moeten geoogst worden. Niet alle druiven aan een druivenstok zijn geschikt voor het maken van wijn. En soms kunnen er zelfs geen druiven gebruikt worden omdat een oogst mislukt is vanwege teveel regen of vorst of door een vervelende schimmel of ander insect. Laten we er even vanuit gaan dat de oogst wel gelukt is. Dan kan er worden gekozen om de druiven door middel van machines te plukken. Of soort mensen zelf. Het ligt aan het soort landschap of machines daar ook kunnen werken. Heb je te maken met een rotsachtig gebied dan kan een machine daar niet veel doen, mensen moeten het dan zelf doen. Het voordeel van het plukken met de hand is de kwaliteit. Druiven worden met het eigen oog bekeken en gekozen voor alleen de beste druiven. Ook zullen er minder druiven verloren gaan. Machines zijn toch wat lomper en zien niet alles. De techniek is nog niet ver genoeg. Plukken met de hand is natuurlijk wel een tijdrovend proces en kost veel geld. Aan de andere kan levert het wel betere wijnen op. 

Persing Pinot Grigio

Het productie proces Pinot Grigio. De druiven zijn nu of met de hand of met machines geplukt en klaar om geperst te worden. Dit is de eerste stap richting de wijn. De gehele druif wordt geperst of gekneusd. Kneuzen is de term die gebruikt wordt door wijnmaker voor het persen van de druiven. De steeltjes worden ook van de druiven afgehaald. Laat je de steeltjes in het sap zitten dan krijg je een bittere wijn met veel tannines. Wanneer je de druiven perst komen de smaken en geuren vrij. Die zitten namelijk onder de schil. De Pinot Grigio druif is druif waarvan witte wijn gemaakt wordt. Rode wijn wordt net weer iets anders gemaakt. Hoe komt de wijn namelijk aan zijn kleur? Het sap van de druif is altijd wit of de druif nu wit, rood of blauw van kleur is. De wijn krijgt zijn rode kleur door de steeltjes, pitten en schillen van de druif even mee te laten weken in het sap. Hoe langer dit gebeurd hoe roder de wijn wordt. Op deze manier komt er een rode kleur in de wijn maar ook meer zuren en tannines. Er zitten namelijk tannines in de schil, de pit en het steeltje van de druif. 

 

Alcoholische en malolactische gisting

Als je ooit een druif van een stok in de tuin plukt en je eet deze op dan proef je geen alcohol. Druiven hebben niet zomaar alcohol in zich daar moet eerst wat voor gebeuren. Als je de wijn laat gisten komt er alcohol in de wijn. Bij dit proces worden de suikers omgezet in alcohol. Op dit moment hebben we jonge wijn. Hier zijn we nog niet tevreden mee. De wijn lijkt nu meer op een vruchtensapje met een klein beetje alcohol. De zuren die we appelzuren noemen moeten omgezet worden in melkzuren en dat proces noemen we de malolactische gisting. 


Lagering Pinot Grigio

Na het gisten van de wijn moet de wijn nog een tijdje bewaard worden voordat de wijn klaar is voor de verkoop en consumptie. De wijn wordt in vaten opgeslagen. Dat kan in metalen vaten of in houtvaten. Wijnen die rijpen op hout krijgen een bepaalde smaak mee. Dit wordt vaker gedaan bij rode wijnen dan bij witte wijnen. Witte wijn kan echter ook gelagerd zijn op hout denk maar aan een Chardonnay.

Welke soorten wijnen kunnen er gemaakt worden van de druif?

Wijnen worden van druiven gemaakt en de Pinot Grigio is zo’n druif. Het betekend niet dat er enkel wijnen gemaakt worden van maar één druif. Soms kiest men er voor om meerdere druiven te gebruiken of om mousserende wijn te maken. Het kan allemaal. Wat er precies met de Pinot Grigio druif gebeurd in de wijn gaan we nu ontdekken. 

Wijnen die gemaakt worden van maar één soort druif noemen we een sepage wijn. En mocht dat nou ook vaak het geval zijn bij Pinot Grigio. De druif heeft zoveel in zich dat er makkelijk enkel van deze druif een wijn gemaakt kan worden. Soms zijn druiven zelf niet krachtige genoeg maar komen ze juist goed tot hun recht in combinatie met andere druiven. Daar is niets mis mee maar de Pinot Grigio heeft geen andere druiven nodig en kan het makkelijk alleen. 

Pinot Grigio is momenteel een hippe druif. De wijnbars en terrassen hebben altijd wel een wijn met deze druif op de kaart staan. Dit was echt niet altijd zo. De druif is een tijdje helemaal niet populair geweest. Een hippe herontdekte druif is het. De wijn kan prima gedronken worden als borrelwijn voordat je gaat eten met een kaasje of een stukje Spaanse ham. 

Pinot kennen we ook van de Pinot Noir druif. Dat is natuurlijk geen toeval. Ze zijn familie van elkaar. Iets in de trend van broer en zus. Gezellige familie van de Chardonnay druif is het nichtje van beiden. De kleur van de druif is opvallend. In één en dezelfde tros kunnen namelijk blauwe en groene druiven zitten. Dat ziet er opvallend uit. De kleur van de wijn is wat goudgeel. Pinot Gris uit de Elzas verschilt van de Pinot Grigio uit Italië. De variant uit de Elzas heeft een volle, armgele kleur en de Pinot Grigio uit Italië is wat lichter van kleur. De druif komt oorspronkelijk uit Frankrijk (de Elzas) maar groeit ondertussen in veel verschillende landen zoals Italië, Duitsland, Oostenrijk, Hongarije & Roemenië. Pinot Gris is door de Italianen Pinot Grigio gaan heten en vandaar dat er twee verschillende benamingen mogelijk zijn voor dezelfde druif. 

Pinot Grigio is erg smaakvol. De volgende aroma’s zijn te herkennen als je bewust gaat ruiken en proeven: sinaasappel, mandarijn, tropisch fruit, kruiden, bloemen en een rokerig randje. De wijn is zacht vanwege de zuren die niet prominent aanwezig zijn. De wijn is dus fris en mild. Er zijn velen verschillende soorten wijnen die allemaal een tikkeltje anders smaken. Van droog tot wat zoeter van de strakke wijnen tot de hele zachte wijnen. Mooi toch, zo’n veelzijdige druif. Ga eens op onderzoek uit. 

 

Wat zijn typische aroma’s van de Pinot Grigio wijn?

We weten nu waar de wijn vandaag komt, hoe de wijn gemaakt wordt en welke wijnen er geproduceerd kunnen worden met de druif. Maar het aller belangrijkste is natuurlijk de smaak van de wijn zelf. We kunnen alles over wijn vertellen maar als de wijn niet smaakt dan is het einde verhaal. Iedere druif heeft zo zijn typische aroma’s en kenmerken. Die leer je te herkennen door te proeven. Wel kunnen we alvast meegeven waar je op kan letten tijdens het proeven en zo zal je misschien eerder een Pinot Grigio herkennen. Dat zou dan wel weer heel leuk zijn ten opzichte van je gezelschap. 

Soms wordt er een beetje lacherig gedaan over het bewust proeven van wijnen. Dat gorgelen en uitspugen. Niet iedereen snap de betekenis daarvan. Wanneer je iemand hoort gorgelen met wijn wil dat niet zeggen dat deze persoon geen manieren heeft. Hierdoor laat je meer lucht bij de wijn en kan je beter smaken onderscheiden. Voordat je de wijn gaat drinken is het zaak eerst te ruiken. Lucht speelt hier weer een belangrijke rol. Laat de wijn door je glas rollen en zo komt er wat meer lucht bij. Je zal merken dat er meer aroma’s vrijkomen waardoor je de wijn beter kan ruiken. Schrijf eens op wat je ruikt en wat je proeft. Zo onthoudt je je eigen voorkeuren en ga je dingen onthouden en onderscheiden. 

Wij geven nu een voorbeeldje van een proefnotitie van een Pinot Grigio. Dus iemand heeft de wijn geroken en geproefd en heeft daarbij opgeschreven wat er opviel. Dit wil niet zeggen dat dit de enige goede manier is. Alles is goed, zolang jij maar op een tocht bent naar het verrijken van je smaak op het gebied van wijn is er niets aan de hand. Smaak is immers persoonlijk en daarom is er nooit een foute observering. 

Zoals al eerder is besproken bestaat er een Pinot Gris uit de Elzas en een Pinot Grigio uit Italië. Dit zijn beiden dezelfde druif maar ze komen uit een ander gebied en zijn daarom toch weer anders. Verwarrend. Om de verwarring weg te nemen hebben we allebei de wijnen onder de loep genomen. 

Proefnotitie Pinot Gris

Deze druif typeert zich door het ontbreken van veel zuren. Dan blijven er suikers over. Heeft een wijn veel suikers dan wordt dat vaak een zoete wijn. Om toch de zuren te behouden komen veel druiven uit wat koelere gebieden waar de zuren beter tot zijn recht kunnen komen. De wijn is dus niet zuur maar ook niet zoet. De zuren zijn aanwezig maar ze overtreffen de rest niet. Dat is prettig. De wijn is vol van smaak en is een beetje zwaar vergeleken met andere wijnen. Er zijn kruiden te herkennen en maken het een aromatische wijn. Voor de beginnende wijndrinker is dit geen gemakkelijke wijn. Hij is vol en zwaar. 

 

Proefnotitie Pinot Grigio

De proefnotitie Pinot Grigio. Deze druif is net weer wat anders dan de Pinot Gris. Ze zijn een en dezelfde druif maar ontwikkelen zich anders omdat ze in verschillende gebieden groeien. Meer zon betekend weer een andere soort smaak die de druif met zich meebrengt. De druif is aromatisch en dat betekend dat er veel geur en smaak te herkennen is als je de wijn drinkt. Er kunnen aroma’s worden herkend van bijvoorbeeld mandarijnen, sinaasappels en andere tropische soorten fruit. Draai je glas met wijn maar eens flink in de rondte en steek je neus diep in het glas en ruik heel bewust. Dan zal je zondermeer deze geuren gaan herkennen. Wijn is toch zo leuk! Verder kan je naast dit fruit ook nog wat bloemen herkennen en een stukje kruidigheid. De zuren van de wijn zijn laag dus er is een milde smaak. Er zijn echter heel veel verschillende soorten wijnen door verschillende wijnmakers gemaakt. De wijn kan daarom wat zuurder zijn of juist wat zoeter. Je moet de wijn eerst uitproberen om te weten of het de wijn is die bij je past. Succes daarmee. 

 

Welke gerecht past er goed bij een wijn gemaakt van Pinot Grigio?

 

Het drinken van wijn is sterk verbonden met eten. Bij het combineren van wijn en eten moet je echter goed opletten wat je met elkaar combineert. De ene smaak kan de andere als het ware wegdrukken. Heb je een heel kruidig gerecht maar een wijn die juist heel licht is dan zal je de wijn nog minder goed proeven wanneer je daar bij gaat eten. Om fouten te voorkomen proberen we met wat tips te komen voor een ideale wijn en spijs combinatie van Pinot Grigio en een gerechtje. 

Wil je echt indruk maken op je gasten met zowel een lekkere wijn als een goed gerecht? Dan moet je vooral letten op de balans van deze twee. De wijn staat als vast want dat gaan een Pinot Grigio worden. Laat je niet van de wijs brengen als je bijvoorbeeld een Pinot Gris of een Grauburgunder in huis hebt gehaald. Dit zijn allemaal dezelfde druiven. Al is de Pinot Gris de variant afkomstig uit de Elzas en heeft ietwat andere eigenschappen omdat het landschap waar de druif groeit anders is net zoals het klimaat. Een wijn gemaakt van Pinot Grigio is een witte wijn. Dat staat in ieder geval al vast. Daar is geen twijfel over mogelijk. Let dus wel op of je te maken hebt met een Pinot Gris uit de Elzas of een Pinot Grigio uit Italië. Beiden hebben een andere smaak. De wijnen uit de Elzas zijn erg rijk van smaak. Er kunnen tonen worden ontdekt van nectarine (voor de echte pro’s onder ons) en er is ook iets rokerigs in te herkennen. Ook kenmerkt de wijn zich door de lichte vettigheid zoals we die ook kennen van Chardonnay. Deze Pinot Gris heeft veel krachtige smaken en daarom kunnen er volgend de regel ook krachtige gerechten tegenover staan. Denk aan gerechten met veel smaak dus veel kruidigheid. Als je echt voor de jackpot gaat is het altijd slim om het gerecht al een keer te maken en de wijn ook te proeven. Smaak is zeer persoonlijk en misschien vind je het wel helemaal niets. Oefening baard kunst!

Heb je geen Pinot Gris maar een Pinot Grigio in huis gehaald dan is het weer een heel ander verhaal. De aroma’s die zojuist omschreven zijn gelden niet voor deze wijn. De smaak is zeer typerend en als je de wijn een aantal keer hebt mogen proeven zal je de smaak gaan herkennen. De wijn heeft een natuurlijke frisheid. Neem je een slokje van de wijn dan is het mogelijk dat je peer, appel of zelfs bloesem herkend. Niets is fout, het is jouw smaak! Het mag wel duidelijk zijn dat de twee wijnen veel van elkaar verschillen. Maak dus niet de fout door de ene wijn voor de ander aan te zien. Dat zou toch zonde zijn. Deze wijn is uitermate geschikt als wijn voordat je gaat eten, dus om even gezellig te borrelen met eventueel een stukje kaas of een heerlijk stuk gedroogde ham. 

Pinot Gris is dus een wijn waar je goed bij kan eten en de Pinot Grigio is meer een borrelwijn. De wijn is de laatste jaren intens populair geworden door Italië. Veel andere landen zijn de druif gaan aanplanten om te kunnen profiteren van dit succes. Verschillende streken brengen weer andere soorten wijn voort. Ga eens op onderzoek uit en probeer wat wijnen uit.

 Latest News
This site uses cookies. By continuing to browse this site you are agreeing to our use of cookies. Find out more here.
x