De belangrijkste druivenrassen

Zoals we allemaal weten wordt wijn van druiven gemaakt. Maar wat zijn nu de belangrijkste druivenrassen? En wat zijn de typerende aroma’s van deze belangrijke druivenrassen? Basiskennis over wijn kan een leuk gesprek opleveren en je zal je vrienden en familie verrassen met de volgende weetjes over druivenrassen.

Van welke druiven kan je wijn maken?

Velen van ons zullen in de tuin een druivenstok hebben. Na verloop komen er de bekende groene druiven in en die plukken we dan om ze zodoende te eten. Kan je hier dan ook wijn van maken? Het antwoord daarop is helaas nee. Deze druivensoort is niet geschikt voor het maken van wijn. Daar hebben we de Vitis Vinifera voor nodig. De druivensoort stamt van de wijnstokfamilie genaamd de Vitacaea. Aan deze druiven heb je als wijnmaker dan weer niets. Maar goed dat de Vitis Vinefera hieruit is ontstaan. De druiven kunnen we gebruiken voor het maken van wijn en zelfs de pitten en rozijnen van de druif zijn van nut voor het maken van druivenpitolie.

Belangrijke druivenrassen

We weten nu van welke druivensoort er wijn gemaakt kan worden maar er zijn velen verschillende druivenrassen met verschillende kenmerken waar we de meest uiteenlopende wijnen van kunnen maken. Haal de begrippen druivensoort en druivenrassen dus niet meer door elkaar. Alleen de zogenoemde nobele druivenrassen zijn geschikt voor het maken van topwijnen. En ook zeker niet onbelangrijk is de het rechtzetten van de misvatting dat witte wijn enkel gemaakt is van de groene druiven. Witte wijn kan ook prima gemaakt worden van blauwe druiven. De schil zorgt voor de rode kleur in de wijn en niet het sap. De volgende druivenrassen met bijbehorende kenmerken zijn van groot belang: Rode wijn: - Cabernet Sauvignon: bevat veel taninnes, dat wil zeggen stroefheid in de mond. Taninnes zijn afkomstig van de schil, de steeltjes en de pitten van de druif. De wijn heeft meestal wat van groene pepers en asperges weg. - Cabernet Franc: de druif is relatief klein en donker van kleur. De geur van aardbei wordt dikwijls gelinkt aan de cabernet franc druif. - Grenache: de druif is wat zoetig van aard en was vroeger hoger in het alcoholpercentage. Tegenwoordig wordt de grenache druif vaak gemengd met een andere druif zodat het alcoholgehalte wat naar beneden kan zakken. - Gamay: de gamay druif is blauw maar heeft wit sap. De kleur van de schil heeft bij het maken van de wijn invloed op de algehele kleur van de wijn. De wijn gemaakt van de gamay druif is zacht en fruitig van aard. - Merlot: merlot kennen we allemaal. De druif heeft een stevig karakter. Toch is de wijn zacht van smaak. - Pinot Noir: wijnen gemaakt van de pinot noir druif zijn te herkennen aan de licht rode kleur en de transparantie van de wijn. De aroma’s zijn vaak wat fruitig. De wijn is licht. Witte wijn: - Chardonnay: de bekendste druivensoort van de wereld. Charonnay is delicaat maar toch ook stevig. Een perfecte balans voor een goede wijn. Chardonnay is er in allerlei verschillende soorten maar wordt meestal geassocieerd met een wat vettig en boterachtig karakter. - Chenin Blanc: druif is te gebruiken voor zowel zoete als droge wijnen. Wat een veelzijdigheid! De wijnen gemaakt van deze druif worden mooier met de jaren. Laat deze flessen nog maar even liggen dus. - Riesling: denk je aan riesling dan denk je aan bloemen en aan honing. Riesling is mateloos populair in Duitsland. - Sauvignon: aroma’s als groen fruit en citrus zijn aroma’s waaraan je de wijn kan herkennen. Dit druivenras is een van de beste rassen van Frankrijk. - Gewurztraminer: de druif is roodgeel van kleur en de wijn is te herkennen aan de typerende rozengeur. De afdronk is tevens erg lang, dus de smaak is wat sterk. Van deze druif kunnen ook dessertwijnen gemaakt worden.

Pinot Grigio

Barolo

Riesling

Pinot Noir

Chardonnay

Sauvignon Blanc

Shiraz

Merlot

Malbec1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Next

Latest News
This site uses cookies. By continuing to browse this site you are agreeing to our use of cookies. Find out more here.
x